Veel mensen stoppen veel tijd in een passend matras en een goed kussen uitkiezen maar denken dat dekbedden weinig van elkaar verschillen. Er zijn enorm veel verschillende soorten dekbedden die variëren in type, materiaal, maat en in dikte. Een goed passend dekbed bij jouw slaapsituatie kan voor een goede nachtrust zorgen en jou een fijne nacht bezorgen. Ik zal verder in gaan op de verschillende soorten dekbedden en welke geschikt zijn voor welke situatie.

Materialen

In principe worden er vier verschillende soorten materialen gebruikt als vulling voor een dekbed: dons, wol, synthetisch en katoen. Een donzen dekbed houdt goed warmte vast, reguleert het vocht goed en is vaak licht en soepel. Het grote nadeel aan een donzen dekbed is dat je er voorzicht mee om moet gaan. De kwaliteit van het dekbed gaat hard onderuit als je er op zit en is vaak niet geschikt voor kinderen. Heb je het vaak koud overweeg dan een dekbed ganzendons. Let goed op eventuele allergieën voor donzen dekbedden als je hier gevoelig voor bent. Dan zijn er ook nog dekbedden van wol. Deze dekbedden zijn vaak zwaarder dan donzen dekbedden en absorberen het vocht goed. Een wollen dekbed is voor zowel de winter als de zomer geschikt omdat het goed luchtig is en zo de temperatuur kan reguleren. Dan zijn er nog synthetische dekbedden die goedkoper zijn dan dekbedden van dons of wol maar hierdoor ook minder goed ventileren. Een groot voordeel hiervan is wel dat je ze in de wasmachine kan wassen. Je kunt ook altijd een katoenen dekbed overwegen die vaak soepel en zacht aanvoelt. Dit zijn vaak hoogkwalitatieve dekbedden die goed ventileren en wasbaar zijn.

Maten

Er zijn veel verschillende maten dekbedden die geschikt zijn voor verschillende lichaamslengtes en de grootte van het bed. Zo zijn er dekbedden van 140cm breed tot dekbedden van 260cm breed. Afhankelijk van de breedte van jouw bed en of je liever onder een dubbel of enkel deken slaapt kun je dus alle kanten op. Ook zijn er drie verschillende lengte maten: 200cm, 220cm en 240cm. Dit is afhankelijk van hoe lang je bent en hoe groot het bed is.

Verzwaarde Dekens

Als je slecht slaapt en veel beweegt in je slaap kun je ook altijd een verzwaringsdeken overwegen. Dit is een verzwaard deken dat een subtiele druk uitoefent op het lichaam. Hierdoor krijg je een gevoel van geborgenheid en veiligheid en slaap je vaak lekkerder.