Ja, zeker! Als je in het voorjaar en in de zomer weer volop wil genieten van een vijver vol leven is het belangrijk om de vijver winterklaar te maken. Als je denkt dat dit een ingewikkelde klus is, heb je het mis. Als je de vijver goed voorbereid, kun je het de rest van de winter laten rusten. Ben jij benieuwd hoe je jouw vijver winterklaar maakt? Lees dan snel verder. 

5 stappen om jouw vijver winterklaar te maken

Het is belangrijk om al voor de winter te starten met het winterklaar maken van de vijver. Dit heeft te maken met de lage temperatuur, hoe kouder het wordt, hoe minder actief de vissen worden. Begin dus in oktober of november om te voorkomen dat je de vissen verstoort tijdens hun winterslaap. Na het lezen van de volgende vier stappen kun jij meteen aan de slag:

  1. Controleer de kwaliteit van het water: Het is belangrijk om verzuring van het vijverwater te voorkomen. De hardheid van het water gaat in de winter altijd hard achteruit. Het is dan ook aangeraden om de hardheid van het water naar tien te brengen. Je kunt de kwaliteit van het water meten met testsetjes die je online of bij tuincentra kunt kopen.
  2. Verwijder bladafval: Zorg ervoor dat de blaadjes die in jouw vijver vallen niet in contact kunnen komen met de vijver. Als de blaadjes zich op de bodem verzamelen, zullen ze gaan rotten, wat slecht is voor het water. Denk hierbij ook aan de afgestorven bladeren van waterplanten, deze kunnen ook gaan rotten.
  3. Zorg voor de vissen: Het is ten eerste van belang dat de vijver diep genoeg is om de vissen te laten overwinteren. Een ondiepe vijver kan ervoor zorgen dat de vissen doodvriezen. Ook het voeren van de vissen zal op een andere manier gaan, de vissen verbruiken namelijk minder energie waardoor ze minder voedsel nodig hebben. Een oplossing hiervoor is om de vissen kleine hoeveelheden speciaal wintervoer te geven. Je kunt zelfs helemaal stoppen met voeren als de temperatuur van het water onder de zes graden komt.
  4. Check de filters en pompen: Een andere zeer belangrijke stap is kijken naar welke apparatuur je in de vijver hebt aangesloten. Zo kun je de vijverfilter beter niet uitzetten of verwijderen tijdens de winter. In de winter wordt het filter goed schoon en daarnaast zit er leven in het filter dat nuttig is voor het klimaat van jouw vijver. Daar staat tegenover dat de vijverpomp van Oase vijver wél moet worden verwijderd. Laat de pomp overwinteren en geef het een flinke schoonmaakbeurt.