Er zijn enorm veel verschillende dekbedden waar je uit kan kiezen. Zo is er voor ieder seizoen een geschikt dekbed die perfect bij jouw wensen past. Verschillende temperaturen behoeven namelijk verschillende soorten dekbedden. In de zomer is een fris, luchtig dekbed veel prettiger dan een dik, warm dekbed. Maar ditzelfde frisse, dunne dekbed is niet perse geschikt voor in de winter als de temperaturen dalen. Alle verschillende soorten dekbedden zullen hier worden besproken.

Zomer Dekbed

Het is essentieel voor een zomer dekbed dat hij de hitte goed kan verplaatsen. De temperaturen kunnen namelijk in de zomer hoog oplopen en te hoge temperaturen en zweet kunnen de nachtrust verstoren. Zo zijn er speciale zomerdekbedden. Dit is een licht deken die voorkomt dat je veel gaat zweten. Hij is niet te warm en niet te dik en voert de temperatuur goed af. Er zijn zelfs nog verschillende gradaties van dikte voor voorjaar en najaar dekbedden.

 Winter Dekbed

Het belangrijkste van een goede nachtrust is dat je in de nacht geen kou vat. Daarvoor is een warm winterdekbed perfect. Er zit veel afwisseling tussen verschillende winter dekbedden qua dikte, materiaal en grootte. De warmste dekbedden zijn gemaakt van dons. Donzen dekbedden zijn lekker warm, licht en voelen luxe aan. Zonder dat het dekbed te zwaar wordt zorgt een donzen vulling voor een goede temperatuur. Over het algemeen kun je kiezen tussen een dekbed van ganzendons en een dekbed van eenden dons. Ganzendons is nog eens lichter dan eenden dons en is van hogere kwaliteit. Dons is ook geschikt voor mensen die makkelijk zweten. Door de hoge vochtopname en de hoge isolatiewaarde voorkomt dit soort dekbed dat je veel gaat zweten.

4-Seizoenendekbed

Voor mensen die moeilijk kunnen kiezen tussen een winter of een zomer dekbed biedt een 4-seizoenendekbed voor veel mensen de ideale oplossing. Een donzen 4-seizoenendekbed is de perfecte middenweg tussen alle opties. Zo’n dekbed kan het hele jaar worden gebruikt en zorgt ervoor dat je het hele jaar uitgeslapen wakker wordt. Een 4-seizoenendekbed bestaat uit verschillende delen. Je kan op ieder moment ervoor kiezen welke delen je van het dekbed gebruikt zodat je het gehele jaar de perfecte dikte en daardoor temperatuur kan kiezen. Veel mensen vinden het lastig om de juiste warmteklasse te vinden als ze een nieuw dekbed aanschaffen. Een 4-seizoenendekbed heeft 3 warmteklassen in één waardoor je nooit de verkeerde keuze zult maken.