Een schonere toekomst begint bij jezelf. De kleine dingen die je doet of juist verandert, kunnen al een groot verschil maken. Denk hierbij aan fietsen in plaats van met de auto gaan of door bijvoorbeeld korter te douchen. Ook kun je grotere aanpassingen verrichten, bijvoorbeeld aan je huis. Dit vereist natuurlijk wel een investering, maar die je ook zeker terug zult zien in je eigen portemonnee. Hoe ook jij een duurzamere woning kunt creëren, lees je hieronder. 

Isolatie

Een bekend en groot probleem bij oudere huizen is dat de isolatie vaak niet in orde is. Zo hebben ze vaak geen dubbelglas, zijn de vloeren of muren slecht geïsoleerd en zie je dit dus terug in je energierekening. Deze valt namelijk hoger uit doordat het huis continu warm gestookt moet worden, terwijl de warmte snel en gemakkelijk de woning weer verlaat. Het is daarom verstandig om ramen, muren, vloeren en het dak goed te isoleren. Zo blijft het tijdens de winter warm en juist weer koel ‘s zomers.

Klimaatplafonds plaatsen

Een thermostaat regelt nu de warm- en koud toevoer in jouw woning. Oudere apparaten moet je zelf afstellen en de slimme thermostaten regelen al heel wat zelf afhankelijk van de temperatuur. Toch kun je dit naar een hoger niveau brengen: klimaatplafonds installeren. Hiermee wordt de temperatuur geregeld door middel van warm en koud water dat door de buizen loopt. Is het warm binnen? Dan stroomt er koud water waardoor de ruimte afkoelt. Is het koud? Dan gebeurt het tegenovergestelde. Hiermee hoef je dus niet onnodig de verwarming aan te zetten; je bespaart er dus ook nog geld mee! Meer informatie over hoe klimaatplafonds werken, vind je op deze website

Duurzamer leven

Een schonere en groenere toekomst bereiken we niet alleen door aanpassingen te verrichten aan ons huis. Naast klimaatplafonds en isolatie kun je bijvoorbeeld ook nog zonnepanelen plaatsen, een slimme CV-ketel aanschaffen of tot op zekere hoogte zelfvoorzienend gaan leven, maar ook de kleinere dingen maken een verschil. Vervang vlees eens voor iets vegetarisch, loop of fiets naar de supermarkt of plaats meer groen in de tuin. Als iedereen zijn steentje bijdraagt, komen we al een heel eind.