Het weer in Nederland kan heel onstuimig zijn. Zo kunnen we een hele dag prachtig weer hebben. Het zonnetje schijnt en er is geen wolk aan de lucht. Maar richting de avond komt er een windje, wordt het steeds grijzer en vallen de eerste druppeltjes al naar beneden. Snel naar huis want er komt noodweer aan. Regelmatig hoor je in het nieuws dat er huizen beschadigd raken door onweer en stormschade. Wat kun je daar eigenlijk tegen doen om het te voorkomen? Hoe zorg je ervoor dat jouw mooie interieur niet beschadigd raakt? We geven je graag een aantal tips.

Beveiligen tegen onweer

We hadden het er net al even over.. Onweer kan namelijk ineens uit het niets komen opzetten. Het is een prachtig natuurverschijnsel, maar het kan ook voor enorme schade zorgen als het mis gaat. Financiële schade maar ook emotionele schade. Met een bliksemafleider kun je al een hoop ellende voorkomen. Veel schade bij onweer ontstaat doordat er teveel stroom op het stroomnetwerk komt te staan. Er ontstaat overspanning bij elektronische apparaten die daardoor in de brand kunnen vliegen. Een bliksemafleider zorgt ervoor dat de energie van bliksem via de afleider naar de aarde wordt geleid. Hierdoor is het niet mogelijk dat er teveel stroom op het stroomnetwerk komt te staan.

Beveiligen tegen sneeuw

Sneeuw, bijna iedereen houdt ervan. Het is ook een prachtig gezicht en zeker wanneer het blijft liggen kan het voor een hoop lol zorgen. Tegelijkertijd kan sneeuw ook voor enorm veel ellende zorgen. Sneeuw dat blijft liggen wordt zwaar, heel zwaar. Hierdoor kunnen gevels instorten, omdat deze het gewicht niet meer kunnen dragen. Daarom is het verstandig om eens in de zoveel tijd de sneeuw van de daken te halen wanneer het echt flink aan het sneeuwen is. Hierdoor kan het gewicht niet te zwaar worden.

Beveiligen tegen vrieskou

Een beetje kou is niet erg, maar het kan natuurlijk voorkomen dat het een week (of zelfs nog langer) gaat vriezen. Het is goed voor bacteriën, maar het is niet goed voor de leidingen. Heb je een buitenkraan? Zorg er dan voor dat je deze afsluit. Leidingen die door het huis lopen zullen niet zo snel een risico lopen, maar een buitenleiding kan bevriezen. Bevroren water kan uitzetten en hierdoor kan de buitenkraan kapot gedaan. Dit zorgt voor lekkage en bovendien beloop je het risico dat de waterleiding kan gaan springen. Als de buitenkraan niet wordt afgesloten blijft er water in de waterleiding staan en dat kan dus gaan springen.