Een passe partout zorgt ervoor dat je kunstwerken, schilderijen en foto’s altijd in je fotolijsten passen. Hiervoor heb je echter wel een passe partout nodig met het formaat van de fotolijst. Om nou iedere keer een nieuwe passe partout te kopen als je een nieuwe lijst hebt, is ook wat. Je kunt er namelijk ook vrij eenvoudig zelf één maken. Zo kun je voor iedere fotolijst een passende passe partout maken en ben je ook nog eens vrij in hoe deze eruit komt te zien. In dit artikel vertel ik je stapsgewijs hoe je zelf een passe partout kunt maken.

Zorg voor de benodigdheden

Wanneer je zelf een passe partout wilt maken, dan heb je een aantal dingen nodig om tot het beste resultaat te komen. Je kunt een passe partout natuurlijk gewoon van papier maken, maar veel mooier en steviger is het als je het van karton papier maakt. Naast een stuk karton heb je een potlood, een mesje en een liniaal nodig. Voor mooie strakke lijnen is het erg belangrijk dat je een scherp mesje gebruikt. Een stanleymes is hier bijvoorbeeld erg geschikt voor, maar je kunt ook gebruik maken van een scherp schilmesje. 

Bepaal de juiste maten

Om te bepalen hoe groot de passe partout moet worden is het belangrijk om als eerste de binnenmaat van de fotolijst op te meten. Hierdoor weet je hoe groot het stuk karton moet worden. Bepaal vervolgens hoe groot de ruimte moet zijn die je er uit gaat halen. Omdat je de passe partout zelf maakt, kun je hierbij ook creatief zijn. Wil je bijvoorbeeld een cirkel uitgesneden hebben, dan is dat ook mogelijk. Teken op de achterkant van het karton de vorm uit en gebruik hierbij voor rechte lijnen het liniaal. 

Snij de passe partout

De laatste stap is om de vorm uit het karton te snijden met een scherp mesje. Werk je met rechte lijnen? Dan kan het ook hier slim zijn om het liniaal ernaast te houden. Zo weet je zeker dat je niet uitschiet en de lijnen superstrak zijn. Zorg dat je altijd iets onder het karton hebt liggen wat bekrast mag worden. Als je dit op je eettafel gaat doen, zonder bescherming, dan kun je nog wel eens lelijke krassen op je tafel krijgen. Wil je eerst even oefenen? Gebruik dan een overig stuk karton papier om eerst een proef snede te maken.