Heb je net een huis gekocht, maar kom je onverwachts met gebreken te zitten? Wie betaald herstelkosten, en wie is er verantwoordelijk voor de gebreken? Deze en andere factoren zijn afhankelijk van wat er in het koopcontract is opgenomen.

Bouwkundige keuring

Om te voorkomen dat een verkoper verborgen gebreken achterhoudt, is het altijd raadzaam om een bouwkundige keuring te laten uitvoeren. Een bouwkundige keuring wordt altijd uitgevoerd door een onafhankelijke partij, iemand die geen baat heeft bij de aan- en verkoop van de woning. Dankzij een bouwkundige keuring krijg je in grote lijnen zicht op de staat van de woning die je wilt kopen. 

De kosten in het bouwkundige rapport worden opgesplitst in directe kosten voor werkzaamheden die direct uitgevoerd moeten worden, en kosten die je moet maken voor onderhoud in de toekomst.

Wat zijn de kosten voor een bouwkundige keuring? 

De kosten van een bouwkundige keuring kunnen nogal uiteenlopen. Dit is deels ook afhankelijk van wat je allemaal gecontroleerd wil hebben. Het is namelijk mogelijk om wat extra zaken toe te voegen aan het standaard bouwkundig rapport. Zo kan je bijvoorbeeld denken aan advies over hoe je je huis nog energiezuiniger zou kunnen maken. 

Ook de inhoud van de woning die gekeurd moet worden speelt een rol bij een keuring. Hoe meer M3 inhoud je huis heeft hoe meer je gaat betalen voor de keuring.

Toch zijn er ook experts die een all-in prijs gebruiken. Hierbij is het bedrag vast en transparant en zal je nooit voor onvoorziene kosten komen te staan. De inhoud van het bouwkundig rapport zal daardoor niet veranderen, want hier zijn richtlijnen aan verbonden waar iedere expert zich aan dient te houden.

Uitbreiding van de bouwkundige keuring

Wanneer er nog andere bouwtechnische zaken zijn die je graag bekeken zou willen hebben dan zou je dat vooraf aan kunnen geven bij de bouwkundig expert. Deze zal de aangegeven punten dan ook opnemen in het bouwkundig rapport. Zo zou je bijvoorbeeld advies kunnen krijgen over hoe je je woning beter kan verduurzamen. Wat op termijn weer geld op kan leveren.