Inspiratie en tips voor gewaagde zwarte binnendeuren

Gewaagde, zwarte kleuren kunnen zelfs van de eenvoudigste kastdeur een architectonische schoonheid maken.

Weg met het oude, in met het gedurfde. De afgelopen jaren hebben ontwerpers de sierlijsten en lijstwerk verbeterd met gedurfde, zwarte verflagen. Nu zijn zwarte binnendeuren in opmars. De diepe verzadiging van de kleur zwart verbetert portalen die variëren van eenvoudig bouwkwaliteit tot architectonische schoonheden. Dit is dan ook een trend die overal tot zijn recht kan komen. Hier zijn een paar tips voor zwarte binnendeuren in je eigen huis.

Ga voor hoogglans

Als je kamer niet veel licht krijgt, kies dan voor een hoogglanzende of half glanzende kleurafwerking voor de zwarte binnendeuren. De glans zal het licht in de ruimte weerkaatsen, waardoor de hele ruimte helderder lijkt. Een glanzende afwerking past goed bij modern, metalen meubilair en accenten. Ook in een kamer waar wel veel natuurlijk licht aanwezig is, maar juist niet op de ingang, kan een glanzend zwarte binnendeur een focus aanbrengen. De aandacht gaat naar de deur, juist omdat die anders is, hoogglans zwart is.

Omgekeerd, als de kamer wit is of veel licht aantrekt, is een matte afwerking een betere optie. Mat zwart heeft ook een aardsere uitstraling en past dus goed bij houten lambrisering in de klassieke of vintage aankleding.

Herstel de balans

Als je een verklaring neer wilt zetten met een zwarte binnendeur, breng dan accenten aan in andere kleuren, zwart en wit accenten bijvoorbeeld, om de kleur in de hele kamer in balans te brengen.

Een andere manier om een zwarte binnendeur een vorm van balans te geven is om ook het plafond of de overige sponningen dezelfde kleur te geven. Deze techniek werkt goed in kleine ruimtes met frisse, witte muren.

Zwarte openslaande binnendeuren

Openslaande binnendeuren zijn een goede plek om te beginnen met het kiezen van zwart als kleur. De kleur schept contrast rond de ramen, waardoor de architectonische schoonheid van deze stijl wordt benadrukt.

Ook een kantoor aan huis dat is ingericht om in te werken, niet om de aandacht te trekken, kan een zwarte, glanzende of matte ingang een mooi accent aanbrengen. Openslaande binnendeuren met glazen ruiten voor je thuiskantoor geeft je een openheid, terwijl de deuren toch gesloten kunnen worden.

De afwerking en het hang en sluitwerk

Zwarte binnendeuren voor binnenshuis kun je op twee manieren kopen. Kant-en-klaar met volledige klinken, sloten en scharnieren. Maar alleen de gaten en inkepingen voor sloten en scharnieren kan ook. Hiermee kun je zelf de details invullen.

Koper en brons passen het beste bij zwarte binnendeuren. Je zou het bij een stijl moeten houden, zwarte deuren met hetzelfde ontwerp voor de details door heel het huis. Als je niet alle deuren in huis tegelijk vervangt moet je er op letten dat de details leverbaar zullen zijn, ook in de toekomst. Je kunt ook al het hang en sluitwerk alvast inslaan voor alle deuren, ook als je ze niet allemaal tegelijk vervangt.

Bron: in2meubels