Wist jij dat de kelder de meest vochtige ruimte in het huis is? Dit is opzich best logisch, want hij bevindt zich gedeeltelijk of helemaal onder de grond. Stijgend grondwater, scheuren en zouten veroorzaken vochtproblemen. Dit is een vervelend probleem, waar gelukkig wel een oplossing voor is, namelijk het waterdicht maken van de kelder. Ben je nieuwsgierig geworden en wil je meer informatie? Lees dan snel verder. 

Kelderdichting in een notendop

Het waterdicht maken van de kelder is niets meer dan de kelder omhullen met verschillende lagen die bestaan uit waterwerende materialen. Je plaats als het ware een kuip rondom de kelder, waardoor deze methode ook wel kelderbekuiping wordt genoemd. Deze kuip werkt als hinder voor water en vocht. Zo weet je zeker dat je van geen enkele plek in de kelder nog last zal hebben van vochtoverlast. De waterdichte cement zorgt ervoor dat vocht de keldermuren niet meer kan doordringen. Kelderdichting zorgt er niet alleen voor dat de kelder droog blijft, ook het huis wordt beschermd tegen vochtschade.

De oorzaken van kelderlekkage

Voordat de kelder waterdicht kan worden gemaakt, is het belangrijk om de oorzaak van de lekkage boven water te halen. Een bekende oorzaak is grote hoeveelheid regen en een te hoge grondwaterstand. Vocht krijgt dan de kans om in de kruipruimtes te komen wat zorgt voor wateroverlast. Ook constructiefouten en een slechte conditie van het metselwerk kan meespelen bij lekkages. Als de kelder zwakke plekken bevat kan er gemakkelijk water in komen. Ook mogelijk is dat de afwerking van de kelder niet goed is uitgevoerd. Denk aan slechte pleisterlagen. Tot slot helpen scheurvorming en vocht doorlopende kelderwanden ook niet bepaald mee.

Voordelen van een waterdichte kelder

Uit de bovenstaande oorzaken zouden we kunnen concluderen dat het waterdicht maken van de kelder erg belangrijk is. Dit kun je het beste laten doen door een specialistisch bedrijf, zodat je zeker weet dat de resultaten goed zullen zijn. Je voorkomt dat er vochtproblemen de woning betreden, wat ook meteen betekent je de kans op schimmelvorming vermindert. Zwarte schimmel, zwam in de vloer en vochtplekken… dat wil je niet! Ook wordt het veel aantrekkelijker om na het waterdicht maken van de kelder iets moois van de kelder te maken. Denk bijvoorbeeld aan een gave wijnkelder of muziekstudio. Kortom: laat je kelder waterdicht maken en je weet zeker dat je er meer plezier van hebt.