Na verloop van tijd, krijg je behoefte om zelf je huis te verbeteren. Vaak heb je hier een boor voor nodig. Maar hoe weet je nu precies welke boor je nodig hebt en door welk materiaal je er eigenlijk mee kunt boren?

Boren? Wat is dat eigenlijk?

Boren is als het ware een snijprocédé waarmee door middel van machinale bewerking cirkelvormige gaten in een materiaal kunnen worden gemaakt. Het betreffende gat wordt dan een “boring” genoemd. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen doorlopende gaten en blinde gaten. In het laatste geval wordt het gat slechts tot een bepaalde diepte in het onderdeel geboord. Dit wordt bijvoorbeeld gebruikt wanneer een doorlopend gat niet nodig is of de materiaaldikte van het werkstuk zeer groot is. Samen met frezen en draaien is boren een van de fabricageprocessen voor bewerkingen met een geometrisch bepaalde snijkant. Het boren wordt uitgevoerd door middel van een specifieke kinematica, waarbij het gereedschap om zijn eigen as draait en zich langs deze as in het materiaal werkt. De eerste boringen werden al in het Stenen Tijdperk gedaan. In die tijd werd een lepelboor gebruikt.

Houtboor

Alle houtboren zijn over het algemeen gemaakt van gereedschapsstaal, wat een voordeel is omdat het naslijpen daardoor snel en gemakkelijk gaat. Als je in hout wilt boren, heb je de keuze uit bijvoorbeeld een slangen-, spiraal-, forstner-, of scharniergatboor en meer. Je kunt natuurlijk ook een gatenzaag gebruiken. Hieronder de verschillen tussen deze verschillende boren. Alle houtboren zijn te vinden bij Technischeprodukten.nl.

Spiraalboor

Deze houtboren hebben een centrale punt, twee snijkanten en een dubbele spiraal. De centrale punt wordt gebruikt om in het werkstuk te boren en de snijkanten dringen in het materiaal. De groeven transporteren het verspaand materiaal uit het boorgat.

Forstnerboor

Naast de centrale punt en twee snijkanten heeft de forstnerboor ook twee perifere snijkanten waarmee de omtrek van het boorgat kan worden bepaald. Er is geen spiraal, omdat er geen verspanend materiaal uit het boorgat moet worden getransporteerd.

Freesboor

Dit is een speciaal hulpstuk voor handboormachines voor het boren van vlakke gaten met middelgrote tot grote diameter. De freesboor boort niet, hij freest.

Scharniergatboren

Deze boren zijn vergelijkbaar met forstnerboren, hoewel er ook geen spiraal is. Scharniergatboren zijn goed voor het boren van ondiepe gaten waarin je bijvoorbeeld potscharnieren kunt steken.

Gatenzagen

Een komvormig hulpstuk met zaagtanden aan de onderkant. Aan het boveneinde zit een schacht waarin ook een middenbit zit die langer is dan de gatenzaag. Boren levert spanen op, maar die komen vaak vast te zitten in de gatenzaag en moeten handmatig worden verwijderd.