Komt er een gek en hard geluid uit je leidingen alsof iemand aan het spelen is met een kraan? Of lijkt het alsof iemand zit te schoppen tegen een leiding? Dan bestaat er een kans dat je te maken hebt met het verschijnsel waterslag. Waterslag kan voor veel problemen zorgen en kan vooral een duur grapje worden. Om deze reden is het belangrijk om waterslag te voorkomen. Hieronder kan je lezen hoe je dat kan doen. 

De oorzaken 

Het is belangrijk dat er geen drukverschil komt in je leidingen. De vloeistof moet goed blijven doorstromen. Komt er toch een groot drukverschil in je leidingen? Dan komt het hinderlijke geluid naar boven en is er waarschijnlijk waterslag ontstaan. Het drukverschil ontstaat wanneer je bijvoorbeeld heel abrupt het water uit zet. 

Een andere oorzaak kan zijn dat het water of de vloeistof te snel door de leidingen stroomt. Daarom moet de snelheid precies goed zijn. Het kan ook te maken hebben met te smalle leidingen voor de hoeveelheid water of vloeistof. Er gaat dan van alles mis binnen de leidingen. Dit wil je natuurlijk voorkomen. 

Wat zijn de gevolgen?

Heb je helaas te maken met waterslag? Dan zitten er hier jammer genoeg ook gevolgen aan vast. Er bestaat een grote kans dat je leidingen gaan lekken. Doordat het water of de vloeistof niet meer geleidelijk door de leiding stroomt, komen er trillingen. Deze trillingen kunnen het gevolg hebben dat de leiding los gaat raken en hierdoor begint te lekken. 

Naast lekkende leidingen, zorgt waterslag ervoor dat je veel last kan hebben van harde geluiden. Het lijkt dan net alsof er iemand heel hard tegen een leiding slaat. Zulke geluidsoverlast kan heel vervelend zijn voor iedereen in de woning. Soms kunnen de buren er zelfs last van hebben. Om deze redenen is het altijd verstandig om je best te doen om waterslag te voorkomen. 

Waterslag voorkomen 

Om waterslag te voorkomen, is het eerst van belang om te weten wat de oorzaak precies is. Ben je erachter gekomen dat de druk simpelweg te hoog is? Dan kan je het beste proberen om de druk te verlagen. Je kan een pulsatiedemper installeren. Hiermee kan je de drukverschillen wat meer egaliseren. 

Zijn de leidingen te smal? Probeer deze leidingen dan te vervangen voor grotere leidingen zodat er meer water of vloeistof in past. Kijk daarom altijd eerst goed naar de oorzaak van het probleem. Moet je inkt verplaatsen via een pomp? Dan kan je het beste voor gesloten pumps kiezen.