Van alle spullen die je moet verplaatsen bij een verhuizing is een piano waarschijnlijk de lastigste. Het instrument is ontzettend zwaar, zelfs kleine piano’s wegen al snel meer dan 150 kilo. Je wilt natuurlijk koste wat het kost schade aan je piano voorkomen, dus hoe kun je het beste je piano verhuizen?

Een piano verhuizen zonder risico 

Hoe kun je het beste een piano verhuizen zonder risico op schade? Gelukkig is het geen onbekend probleem voor mensen en bestaat er een handig stappenplan die je kan helpen om je piano zo veilig mogelijk te verplaatsen. Het wordt aangeraden om een verhuisbedrijf in te schakelen voor optimale veiligheid, maar als je het écht zelf wil proberen kun je een poging wagen. Bedenk dat een piano erg zwaar is en dat je vier tot zes mensen nodig zal hebben om de piano te verplaatsen. 

Allereerst is het belangrijk dat de piano goed verpakt wordt om mogelijke beschadiging te voorkomen. Hiervoor kun je dekens gebruiken of speciale transporthoezen. Vergeet ook niet de onderkant van de piano te bedekken! Met touwen of riemen kun je de dekens vastbinden om je piano heen. Vervolgens kun je piano verhuizen. Zorg dat je van tevoren de deurposten en andere doorgangen hebt opgemeten zodat je zeker weet dat de piano er doorheen zal passen. Als de piano goed is ingepakt kun je de piano kantelen om door de deurposten heen te komen. Zodra de piano buiten is kun je hem inladen in de verhuiswagen. 

Ook in de verhuiswagen is het belangrijk dat de piano goed vaststaat. Er kan veel gebeuren onderweg, dus zorg dat het piano verhuizen veilig verloopt. Zet het instrument vast met spanbanden en leg extra dekens in vervoermiddel voor nog meer bescherming. 

Een piano verhuizen van de tweede verdieping of hoger

Hoe werkt het dan als je een piano wil verhuizen vanaf een hogere verdieping? In dit geval is het cruciaal om een verhuisservice in te schakelen, anders maak je het vrijwel onmogelijk voor jezelf om de piano veilig te verplaatsen. De trap af met de piano kan slecht aflopen, daarom is het een beter idee om voor een verhuislift te kiezen. De piano kan dan via het raam naar buiten en vervolgens worden ingeladen voor verhuizing. Dit is de meest veilige manier van transport als je op de tweede verdieping of hoger woont.  

Een verhuisdienst inhuren voor het vervoeren van je piano

Om ongelukken te voorkomen kun je het beste een verhuisdienst inhuren om je piano te verhuizen. Deze bedrijven hebben ervaren met het verplaatsen van zware goederen en zullen de kans op schade flink beperken. Bovendien bieden zij een extra paar handen die niet te missen zijn bij het verplaatsen van een zwaar instrument. Je kunt er ook voor kiezen om enkel een verhuislift in te huren. Deze lift heb je nodig als je de piano vanaf de tweede verdieping wil verplaatsen. Het huren van een verhuislift kan al vanaf 75 euro. Je mag de lift zelf bedienen, maar kan er ook voor kiezen om het laten bedienen door een professional.