Wellicht denk je er niet over na, maar plinten zijn er ontzettend veel in alle soorten en maten. Heb je al eens in je eigen huis gekeken naar het aantal plinten dat er zijn bevestigd? Het kan natuurlijk ook zijn dat je helemaal geen plinten in je huis aanwezig hebt. Je kunt jezelf afvragen of dit de bedoeling is of dat je hier niet aan gedacht hebt. Vaak zorgen ze voor een mooie en chique uitstraling. Het maakt het huis meer af. Vaak worden ze geplaatst aan het einde van de verbouwing of aanbouw van een huis of kamer. Het kan ook zo zijn dat er bewust is gekozen om er geen te plaatsen. Met deze fantastische uitvinding kun je ook kleine barstjes onder en bovenaan de muur en het plafond verbergen, dit gebeurt vaker dan je denkt. Het kan altijd dat een stukje stucwerk loslaat van de muur aan de onder- of bovenkant. 

Het mooiste effect

Zou je ook graag (nieuwe) plinten willen plaatsen in je huis of zou je de oude graag willen vervangen? Dan kun je altijd een kijkje nemen bij veel doe-het-zelf zaken. Deze bedrijven hebben een enorme aanbod van allerlei verschillende soorten in verschillende materialen en prijsklassen. Mocht je zelf toch te veel twijfelen over welke soorten je graag zou willen aanschaffen en plaatsen, probeer dan de hulp in te roepen van één of meerdere deskundigen. Wellicht kun je ook advies inwinnen bij je vrienden, kennissen of familie. Ook kun je kijken bij verschillende andere huizen om te zien hoe zij hun plinten hebben geplaatst. Kijk goed naar de muren in uw woning om te zien of deze niet te zacht zijn om ze tegenaan te spijkeren. Mochten deze muren niet stevig genoeg zijn, kunnen ze ook nog altijd gelijmd worden. Zo is er ook geen afdruk van de spijkers. Voor je de plinten gaat lijmen is het belangrijk dat de muren niet vochtig zijn. 

Verschillende soorten en maten

Er zijn verschillende typen plinten en ze zijn in verschillende materialen te verkrijgen. Het vaakst worden de houten gebruikt, deze worden dan vast gespijkerd of gelijmd. Kies je voor kunststof, dan kunnen er ook vaker figuurtjes in terugkomen. Het is maar net wat het mooiste uitziet in de woning. De kunststoffen varianten worden het vaakst gemonteerd met lijm. Wanneer kunststoffen plinten worden geverfd gebeurt dit meestal door te spuiten. Houten versies kun je verven en spuiten, maar de meeste mensen kiezen ervoor om de houten versies te verven. Wanneer alle voorgaande stappen zijn voltooid kun je beginnen aan het meten van de muren voor de afmetingen. Let goed op de hoeken. De plinten moeten zodanig worden afgesneden dat ze goed op elkaar aansluiten. In de winkel heb je handige hulpmiddelen die je kunt kopen voor het afsnijden.