Door alle maatregelen werken we op dit moment voornamelijk thuis. Er zijn voor- en tegenstanders van thuiswerken. De één vindt het heerlijk. Je kunt tussendoor even snel de was ophangen en sommige werkgevers geven je de mogelijkheid om je eigen werktijden te bepalen. De ander vindt het maar niks. Die mist zijn of haar collega’s en kan zich moeilijk concentreren thuis. Maar wat zijn nu eigenlijk de voor- en nadelen van thuiswerken ten opzichte van kantoor? We zetten het graag voor je op een rijtje.

De voordelen van thuiswerken

Thuiswerken heeft zo zijn voordelen ten opzichte van op kantoor werken. Het scheelt je bijvoorbeeld reistijd. Voor sommige mensen cruciale tijd in de ochtend, want je kunt dan lekker langer in bed blijven liggen. De lunch is over het algemeen een stuk uitgebreider, omdat je alle mogelijkheden tot je beschikking hebt (een oven, een kookplaat en noem maar op). Ons kantoor zit bijvoorbeeld gevestigd in een bedrijfsverzamelgebouw waarbij we de keuken met andere huurders delen. De kitchenette is voorzien van basisfaciliteiten zoals een vaatwasser en dergelijke, maar een oven of kookplaat is er niet aanwezig.

De nadelen van thuiswerken

Thuiswerken heeft ook zo zijn nadelen. Veel mensen hebben last van eenzaamheid. Je ziet en spreekt je collega’s een stuk minder en bent veel meer op jezelf aangewezen. Een overleg inplannen gaat ook een stuk lastiger en alles moet online gebeuren. Bovendien hebben mensen van het feit dat werk en privé erg door elkaar loopt. Sommige mensen hebben geen extra kamer over waar ze een kantoor van kunnen maken. Zij zijn genoodzaakt om aan de eettafel te werken. Het is veel werk om elke avond de computers en beeldschermen af te sluiten om deze vervolgens weer aan te sluiten. Dus de computers blijven 24/7 op de eettafel in het zicht staan. Hierdoor ben je onbewust constant naar je werk aan het kijken. Belt er een klant? Of krijg je een appje? Dan stap je veel sneller weer even achter je laptop. Hierdoor wordt het lastig om echt je rust te pakken.

Conclusie

Thuiswerken heeft voor- en nadelen en het is per persoon afhankelijk waar je waarde aanhecht en of je dus thuiswerken een go of no go vindt. We zijn benieuwd naar jullie mening! Hebben jullie moeite met het thuiswerken? Of ga je dit vaker doen, ook wanneer de lockdown over is?