Tips voor een opgeruimde voorraadkast

Een opgeruimde voorraadkast is niet alleen functioneel, maar ziet er ook aantrekkelijk uit. Het zorgt ervoor dat je gemakkelijk kunt vinden wat je nodig hebt en voorkomt verspilling van voedsel. Wil je jouw voorraadkast netjes en georganiseerd houden? In dit artikel lees je een aantal handige tips en suggesties voor het gebruik van voorwerpen om een opgeruimde voorraadkast te creëren.

Tip 1 Categoriseer en label

Bij het opruimen van een voorraadkast is structuur de key. Begin met het categoriseren van je voorraad. Verdeel producten in groepen zoals granen, pasta’s, blikvoedsel, snacks, kruiden, enzovoort. Plaats vergelijkbare items bij elkaar, zodat je gemakkelijk kunt vinden wat je zoekt. Gebruik vervolgens labels van bijvoorbeeld So Clever om de verschillende categorieën te identificeren. Dit maakt het niet alleen overzichtelijk, maar voorkomt ook dat je items per ongeluk verkeerd opbergt. Daarnaast kan je gemakkelijk producten pakken als je aan het koken bent. Ook voorkomt het dat je onnodig boodschappen koop, je weet immers precies wat er aan voorraad in huis is.

Tip 2 Gebruik doorzichtige opbergbakken en potten

Doorzichtige opbergbakken en potten zijn ideaal voor het organiseren van kleine items zoals specerijen, bak benodigdheden, noten en zaden. Je kunt snel zien wat erin zit en gemakkelijk pakken wat je nodig hebt. Bovendien helpen luchtdichte potten voedselverspilling te voorkomen door producten langer vers te houden. Stapelbare planken en keuken organizers zijn prima hulpmiddelen om optimaal gebruik te maken van de verticale ruimte in je voorraadkast. Plaats ze op planken om extra opslagruimte te creëren. Gebruik ze om borden, bakvormen, snijplanken of zelfs conservenblikken netjes te stapelen.

Tip 3 Maak gebruik van de deur en wanden

Benut ook de deuren en wanden van je voorraadkast. Bevestig haakjes of hangende manden aan de binnenkant van de deur om bijvoorbeeld keukengerei, plastic zakjes of meetlepels op te bergen. Je kunt ook een whiteboard of krijtbord aan de muur hangen om boodschappenlijstjes bij te houden of notities te maken. Dit is ook handig als je bijvoorbeeld een voorraadkast onder aan de trap heb, zo kun je namelijk alle beschikbare ruimte efficiënt gebruiken.

Tip 4 FIFO-principe

Om voedselverspilling te voorkomen, hanteer je het FIFO-principe. Oftewel het first in, first out principe. Plaats nieuw gekochte producten achteraan in de voorraadkast, zodat oudere items als eerste worden gebruikt. Hierdoor voorkom je dat producten vergeten worden en over hun houdbaarheidsdatum raken. Vergeet daarnaast ook niet om je opgeruimde voorraadkast netjes te houden. Maak de planken schoon en controleer regelmatig de houdbaarheidsdata van producten. Verwijder producten die over de datum zijn en ruim lege flessen op. Zo krijg je een schone voorraadkast en blijft deze ook netjes.