Het nieuwste op de vloermarkt is de anhydriet dekvloer. Deze vloer wordt meer en meer gekozen om te plaatsen als ondervloer in een nieuwbouw woning, kantoren of bedrijfsgebouwen. Op de anhydriet dekvloer of ondervloer kan men zelf nog tegels, laminaat, tapijt enz. naar keuze aanbrengen.

Wat is anhydriet?

Anhydriet is een soort van gehydrateerde gips, ook wel kalkgebonden gietvloer genoemd. Dit gipsmengsel wordt nog gemengd met zand en water om dan vloeibaar op de constructievloer te gieten (ook wel vloeien genoemd). Na het drogen wordt deze vloer nog even geschuurd voor de vloerbedekking wordt gelegd. Deze dekvloer is iets duurder dan een beton vloer of een zandcement vloer.

De eigenschappen van anhydriet:

De anhydriet dekvloer is sterk van ondergrond (mengsel gips, zand en water) en duurzaam in gebruik. Deze gietvloer kan heel wat gewicht dragen. De vloer zal niet krimpen of scheuren bij het drogen. Anhydriet is daarbij geschikt voor grotere oppervlakten omdat de vloer in één keer wordt gevloeid op de ondergrond. De vloer is één vlak geheel zonder naden of delen.

Ook is de vloer perfect in combinatie met vloerverwarming en ook gemakkelijk te plaatsen. Anhydriet is namelijk een ideale warmtegeleider.

Snelle plaatsing van deze vloer is mogelijk door het vloeien. Na 24 u kan men er al op lopen. Wel een paar weken laten uitdrogen voor men aan de bovenste vloerbedekking begint. Deze gietvloer is zelf nivellerend daarom krijgt men een egale en vlakke vloer. Men hoeft daarbij geen massa te gieten om deze sterke vloer te krijgen. Tussen 3 tot 6 cm dikte varieert deze vloer naargelang het wel of niet gebruik van vloerverwarming.

De keuze voor wel of niet anhydriet ondervloer hangt af van een paar factoren:

De onderste constructievloer mag niet vochtig zijn of mag niet in een vochtige ruimte liggen (niet gebruiken in badkamers of keukens). Deze anhydriet dekvloer kan enkel binnen worden gegoten dus niet te gebruiken buitenshuis, dit komt vanwege het temperatuurverschil buiten en de onbestendigheid tegen vocht.

Men kan deze dekvloer niet gebruiken als topvloer omdat ze anders veel vlugger slijt. Het is aan te raden om boven op de vloer nog vloerbedekking te plaatsen. De vloer is enkel te gebruiken op vlakke oppervlakten en minder geschikt voor hellingsvlakken. Het is ook belangrijk om voldoende ventilatie te voorzien bij het drogen van deze vloer.