Wie bomen in de tuin of in de omgeving heeft staan, zal willen dat ze zo goed mogelijk verzorgd worden. Dit houdt de bomen gezond en zorgt ervoor dat ze elk jaar weer prachtig in bloei staan. Echter, lang niet iedereen heeft de groene vingers, de kennis of de tijd om bomen zo goed mogelijk te verzorgen. In dat geval is het slim om een bomenspecialist in te schakelen. Maar wat doet zo’n specialist eigenlijk? Een klein overzicht.

Bomen planten

Elke boom begint zijn leven als een zaadje in de grond. Het planten van bomen is een klusje dat het beste overgelaten kan worden aan een expert. Niet dat de expert lukraak zaadjes in de grond plant; het planten van bomen begint in de regel met het planten van zeer jonge boompjes, die op een goede manier in de grond geplaatst moeten worden. Bomenverzorgers weten hoe dat moet en wat de boom in kwestie nodig heeft. De wortels mogen niet te diep zitten, omdat de boom anders te weinig zuurstof krijgt. Zitten ze te ondiep, dan kunnen de wortels zich niet goed vestigen en groeit de boom niet optimaal. Door een expert in te huren weet je zeker dat de boom precies goed in de grond komt te staan, zodat hij de komende jaren optimaal kan gaan groeien.</p>

Bomen verankeren

Jonge bomen zijn kwetsbaar. Tijdens een stevige storm kunnen ze gemakkelijk omwaaien of beschadigen en dat wil je natuurlijk niet. Om dat te voorkomen kan je de bomen het beste verankeren. Hiermee worden ze met een rubber band aan een paal bevestigd, waardoor de boom ook in de zwaarste storm rechtop blijft staan. Dit is buitengewoon waardevol, want niemand wil dat een zorgvuldig geplaatste jonge boom gelijk het loodje legt in de eerste de beste storm. Boomverzorgers weten precies hoe ze de boom moeten verankeren en doen dit dan ook zeer regelmatig.

Bomen snoeien


Bomen moeten af en toe gesnoeid worden om te voorkomen dat takken topzwaar worden, of dode takken kunnen afbreken. Dat snoeien is een kunst op zichzelf en vereist altijd een kennersoog. Hoe weet je wat je moet snoeien en wat niet? Dat is kennis die is voorbehouden aan een boomverzorger en die boomverzorger zal in de regel op twee manieren kunnen snoeien: toppen en knotten. Bij het toppen worden de zij- en bovenkanten van de boom netjes onderhouden, terwijl knotten betekent dat de takken helemaal worden afgeknipt, zodat ze sterker terugkomen.

Bomen verwijderen

Soms is er geen andere optie en moet een boom verwijderd worden. Dat betekent dat hij geveld of verplaatst moet worden en in beide gevallen is het erg verstandig om dit te laten doen door een expert. Gebeurt dit door iemand die het voor het eerst doet, dat kan de boom voor gevaarlijke situaties zorgen en dat is het laatste wat je wilt. Daarom is het buitengewoon slim om een bomenverzorger in te schakelen als de boom ziek of dood is, of als er gewoon geen plek meer is voor de boom op zijn huidige plek.