Een dakkapel geeft je zolder meer licht en ruimte. Werd die eerder voor opslag gebruikt, met een dakkapel kan de zolder als slaap- en/of studeerkamer gebruikt gaan worden. Zolders hebben vaak niet meer dan een klein raam en dus komt er weinig zonlicht binnen. Naast meer licht en bruikbare ruimte, heb je met een dakkapel in Breda ook uitzicht en frisse buitenlucht, als die een raam heeft die open kan. Dakkapellen komen als prefab, maar worden ook op maat gemaakt. Maar buiten dat aspect welke soorten dakkapellen zijn er? Dit artikel geeft een antwoord op die vraag.

Indelingen

We noemden al prefab versus maatwerk. Dakkapellen kunnen ook ingedeeld worden naar de materialen die worden gebruikt en de dakvorm. Qua dakvorm wordt onderscheid gemaakt tussen:

  • plat dak
  • hellend dak
  • puntdak
  • rieten dak

1. Plat dak

Een dakkapel met een plat dak wordt het meest toegepast en kan vaak zonder vergunning worden geplaatst. De kosten worden daarom wat lager en je bespaart tijd. Dit soort dakkapel past op bijna ieder schuin dak. Een nadeel is het regelmatige onderhoud dat dit soort dakkapel vereist.

2. Hellend dak

Vanwege de hellende vorm, dient de bovenrand van de dakkapel relatief hoog te worden geplaatst. Met de vorm van het dak past dit type op een vloeiende manier in het dak van je huis. De installatie kost meer tijd dan een met een plat dak, omdat hiervoor een groter gat in je dak moet worden gemaakt. De afvoer van regenwater is bij dit soort uiteraard beter. De levensduur van dit soort dakkapel is langer en het onderhoud is goed te doen. Een nadeel is de noodzaak van een vergunning.

3. Puntdak

Dit soort moet wel bij de rest van de woning passen. Daarom zie ze meer bij oudere woningen. Bij dit soort kunnen de dakpannen die van het dak zijn verwijderd om het gat voor de dakkapel te maken, weer worden gebruikt. Zo past dit type goed in de rest van het dak. Een vergunning is vereist voor dit type.

4. Rieten dak

Een rieten dak voor je dakkapel geeft je woning een landelijk uiterlijk. Vanwege het riet dient het dak van de dakkapel een minimum hellingshoek te hebben. Je zult meestal een vergunning voor dit type nodig hebben. Ook daardoor zijn de kosten van een dakkapel met rieten dak hoger dan van de andere soorten dakkapellen. De mensen die kiezen voor dit type dakkapel zijn vaak mensen die al een rieten dak op hun huis hebben en daarvoor dus al over de juiste vergunning beschikken.

Het zoeken naar de juiste aannemer

In het artikel hebben we gelezen dat de mogelijkheden voor het plaatsen van een dakkapel in Breda zeer ruim zijn. Overweeg dus goed welke optie het beste aansluit bij jouw wensen. Vervolgens zal je aan de slag gaan met het vinden van een beschikbare aannemer. Daarbij is het altijd handig om vooraf goed te informeren of hun ook ervaring hebben met jouw gewenste dakkapel. Er zijn verschillende aannemers dus neem gewoon even goed te tijd. Mocht je dan overtuigd zijn van de juiste aannemer kan je aan de slag gaan met de klus. Wij wensen je hiermee heel veel succes.

123verbouwen.nl